tisdag 6 september 2011

Höstens jobb har börjat!



På fredag fick hästarna åka hem från betet tillbaka till Baggis. Calista fortsätter att vara sur på Cornell och ser gärna till att han inte kommer förnära henne eller Zara, pågick till och med måndag då släppte det. I dag tisdag när jag släppte ut dom så fick Cornell äntligen stå med dom andra och äta från silagebalen. Cornell har fått mugg under betestiden, ganska mycket på båda bak. Zara har också fått en liten inflammation i sina karleder på dom vitabenen. Inte mycket alls men behöver tvättas varje dag och torkas torrt. Cornell har jag också tvättat och pillat bort skorpor så han är också mycket bättre redan nu. Fick börja med lite "makeover" på Cornell när han kom hem, så smutsig och full i koda. Har klippt manen och tättat svansen och försökt peta port så mycket kåda som möjligt.
Det märks verkligen att Cornell har gått på lösdrift länge nu,,, saknas lite vardagsuppfostran. Bland annat så började han med att mer eller mindre springa över mig när jag öppnade boxdörren första dagen. Det tog två dagar och tala om för honom att det var förbjudet, dag tre stod han snällt och väntade tills han fick ett "varsågod" innan han gick ut. Dom lär sig fort dom små,,, Har också varit ut och gått med honom lite och bara tränat vardags hantering. Halter, smack för frammåt och vända höger och vänster. I går tog jag på honom longerjorden och spännde tömkörningstygeln på utsidan och genom ringen på ryggen. På insidan fäste jag tygeln bara direkt i bettet. I vänster varv gick det jätte bra och vi styrde runt och gjorde lite halter och igångsättningar men bara i skritt. I höger varv så reste han sig några gånger innan han förstod att han skulle gå på framåt. När han väl hade förstått så gick det bra i höger varv också.
Zara har fått en lugn igångsättning. Ridit henne i låg form på utebanan och sedan ridit ut en del. Ridit upp mot flygfältet och klättrat lite i backar, hon är så duktig. Fortsätter att träna övergångar då det är där vi har det största problemet nu. Hon ska vara eftergiven och avspännd i nacken vid varje igångsättning och övergång hon får inte spänna upp nacken. Försöker att variera tempot så mycket som möjligt. Korta upp och länga om vartannat och undvika att hon får gå längre stunder i "sitt" tempo. Hon har verkligen blivit stor nu. Så lugna och sansad och man märker nästan aldrig att hon är en unghäst längre. Blev speciellt tydligt nu när Cornell kom hem,,,:)

Inga kommentarer: