fredag 30 september 2011

Varför ska allt drabba mig!!





Har fortsatt att behandla Zaras rasp hela veckan men jag tycker inte att det blivit bättre. Tvättar med antibateriellt shampo men problemet är att när jag ska peta port alla skorpor så blir hon galen på mig och det förstår jag,,, det gör väl ont. Är på apoteket varje vecka och handlar en ny kasse med preparat. I går började jag dock att rida fast hon är svullen och lite halt. Veterinären sa att det är bra om hon rids så att blodcirkulationen kommer igång. När jag hade ridit en stund så slutade hon halta och när jag kom tillbaka till stallet så var benet riktigt fint. Lindar benen innan jag rider med tjockt lager salisyrsyrevaselin sedan på med plastfilm för att hålla fukten, sedan på med backontrack för värme och flislinda på det. Detta för att försöka lösa upp skorporna som då blir lite lättare att peta bort. I onsdags hände nåt läskigt,, Jag var i stallet på kvällen och skulle ge Zara hennes pencillin spruta, hon ska ha 40ml så det blir två sprutor. Jag brukar fylla upp båda sedan sprutar jag i henne en, lossar den från nålen som sitter kvar i halsen och sedan i med nästa. Jag har gett pencillin många gånger och det brukar aldrig vara några problem Men så i onsdags, när jag hade sprutat i första dosen och lossar den från nålen så kommer det blod ur nålen, inser att jag kommit åt ett blodkärl,,, Såg inget blod när jag tryckt i nålen första gången. Det står i instruktionen att man ska kolla att man inte kommer åt ett blodkärl men ingenstans står det VAD som händer om man gör det. Jag drog ur nålen och tänkte hämta en ny kanyl för att sticka om henne men när jag står i sadelkammaren så hör jag ett konstigt ljud från stallet. När jag sticker ut huvudet så ser jag att Zara nätt och jämt kan stå på benen, hon far runt hänger i linorna, ögonen snurrar, bakdelen hänger inte med och hon blir genom svettig. Som tur är har jag panikhakar så jag rycker lös henne lätt och försöker sedan mota henne bakåt så att hon kommer in i sin box. Där inne blir hon helt galen!! Slänger sig mot dörren som hoppar ur sina skenor, jag får stå och hålla fast den med fot och händer samtidigt som jag försöker prata lugnande till Zara. Trodde verkligen att hästen skulle dö!! Hon kastade sig mot väggarna försökte klättra ut samtidigt som hon var helt vinglig och inte hade nån koll på kroppen, så himla otäckt!! Efter en stund blev hon lugnare och jag kunde fixa tillbaka dörren, efter ca en halvtimme så var hon nästan normal men jag tordes inte ge henne det återstående sprutan. Nästa morgon var jag jätte nervös när jag skulle spruta henne men jag var ju tvungen och tack och lov,,, så gick det bra. Nästa dag kollade jag på nätet om just "pencillinchocker" som händer om man sticker i ett blodkärl. Förstår inte att inte veterinärer informerar om vad som kan hända så hade man i alla fall varit lite förberedd. I dag har jag ringt vet igen och fått förlängning på pencillinet då hon inte är bra än men nu ska jag få som tas via munnen så slipper både jag och Zara detta obehag.




I veckan kom jag på att det kanske var dags att börja transport träna Cornell lite. Sadlade och tränsade och sedan ut till transporten och hör och hämnad,,, han gick rakt in och ställde sig utan att blinka. Kunde gå runt och stänga luckan själv medans han stod lugnt kvar. Åkte upp till ridhuset där jag longerade en liten stund ute först och gick sedan in för lite pallträning. Ställde upp honom vid pallen kliver upp på den, stampar skrapar bort grus från stövlarna och låter så han ska bli van. Gjorde detta flera gger och det gick bra, ibland kliver han fram lite och vinglar på men inte mer än så. Klev sedan upp på pallen igen och hängde mig över sadeln, klappade honom på rumpan och gled sedan ned. Gjorde om detta några gånger utan problem. Stod sedan på backen satt foten i stigbygeln och "hängde" lite upp och ned, han reagerade inte. Klev då upp ordentligt så jag stod i ena stigbygeln, släppte den och la mig på mage över sadeln. Han gick i väg lite så jag gled ned på marken igen. Gjorde om detta några gånger så han blev van. Mycket beröm och sedan lastning utan krux och hem till boxen. Funkar så bra,,, det enda som oroar mig när han är så lugn är att han ska bli lite trög och mesig som ridhäst, men vi får väl se han kan ju ändra sig.

3 kommentarer:

Irene sa...

Fy vad hemskt. Hade också en häst som fick penicillinchock, men hon löpte inte amok utan blev svullen o stel i hela kroppen o kunde inte böja halsen åt något håll. HU!
Hoppas de ger med sig nu.

Magic Moment Chess-Strauss sa...

Ja usch å fy vad hemskt det är när dom får chocken.....tur att det gick bra,men synd att benet inte har blivit bättre;(

Inger sa...

Ja Irene, det var riktigt läskigt vill aldrig vara med om detta igen! Känns dock tungt att det inte blir bättre men hon får en ny sorts pencillin nu som jag hoppas ska hjälpa.