torsdag 11 mars 2010

Jobbar Zara vidare


I dag när jag gick med Zara upp till ridhuset så har det börjat tina alldeles väldigt. Naturligtvis så kom det en bil så snart jag klivit ut på vägen. Zara är verkligen inte rädd för bilar men nu när det är isigt och lite blött så låter det förfärligt av bilarna. Kraschar i isen och vattnet skvätter. Jag hann precis hoppa av och få ett stadigt tag i tygeln innan hon hoppade runt mig då hon blev rädd för alla ljud. Såg att bilföraren blängde irriterat på mig och undrade vad jag gjorde efter vägen. Blir så arg på alla bilförare som inte kan visa hänsyn utan bara blåser förbi, tror att vissa inte ens ser att det är en häst efter vägen. Begriper de inta att om de kör på en häst så är det som att köra på en älg. De kan förstöra sitt liv och inte minst hästägarens. Men man ska ju inte dra alla över en kam, många bilförare är jätte försiktiga och visar otrolig hänsyd.


Fortsätter våra övningar i ridhuset. Zara har "hängt" på bettet lite mycket sista tiden så nu har jag släppt upp henne så hon inte går på tygel i huvudtaget. Bättre att hon stärker sig med huvudet högt än börjar hänga för mycket. Tänker bara på att hålla jämn kontakt i munnen hela tiden och tydliga ledande tygeltag. Vi tränar ju halter, som jag sagt tidigare. Märkte nyligen att om jag gör halt när jag sitter på lång tygel så stannar hon direkt.... men kortar jag tygeln så "segar" hon sig in i halten. Så nu har vi ändrat taktik. Först gör jag några halter på lång tygel, sedan kortar jag lite grann och gör halt igen. Kortar så länge hon gör fina halter men så fort hon segar, så länger jag igen. Tänker fortsätta gör så tills hon lyssnar på små förhållningar och kort tygel. Vi får väl se om det kommer att funka.

Jag har också börjat med en ny pallövning. När jag kliver på Calista så rättar jag aldrig pallen efter henne utan hon får rätta sig efter pallen. Det funkar hur bra som hellst. Har försökt detta nu med Zara ett tag och det funkar väl inte sådär jätte bra än. Ibland är hon på väg att kliva rakt över pallen och jag har fått ge upp och rätta den efter henne, men några gånger har det gått bra. Trägen vinner...:)

2 kommentarer:

Irene sa...

När jag red kom en saltbil med blinkande ljus o sprutade salt. Red på åkern bredvid vägen som tur var, men stackars Disco blev totalt livrädd...

Inger sa...

Usch, inte kul att behöv vistas i trafiken